Drentse boer kan grof verdienen aan windmolen

Boeren in de Drentse Veenkoloniën die op hun eigen grond een mega-windturbine bouwen, houden hier minimaal 80.000 euro per jaar aan over. Dat berekende het Enschedese bedrijf Raedthuys, een projectontwikkelaar voor windenergie.

Raedthuys werkt samen met 120 grondeigenaren uit de Veenkoloniën. Zij willen graag een enorm windpark bouwen in de gemeente Borger-Odoorn, maar andere bewoners zijn niet zo enthousiast over de plannen van de boeren. Raedthuys maakte een berekening waaruit blijkt dat de windturbines behoorlijk lucratief kunnen zijn voor de grondeigenaren. Een turbine van drie megawatt kost 4,6 miljoen euro. Negen ton daarvan moet dient de eigenaar zelf als risicodragend vermogen te investeren. De Rijksoverheid verstrekt over een periode van tien jaar een totaal van 1,5 miljoen euro aan subsidie en het overige geld komt van een bank. In 15 jaar tijd wordt de turbine afgeschreven. In die periode kan de windturbine voor meer dan 8 miljoen euro aan elektriciteit opwekken die kan worden verkocht aan energieleveranciers die het dan kunnen verkopen als duurzame energie. Dit komt voor de eigenaren van de windturbine neer op een nettowinst van 1,2 miljoen euro, aldus Raedthuys.

Ook na de afschrijving kan een windturbine nog jarenlang probleemloos elektriciteit leveren, waardoor er nog zeker twee ton per jaar aan kan worden verdiend. Bij genoeg wind is een windturbine dus behoorlijk lucratief voor de boeren. Toch stuit het plan op veel weerstand. Omwonenden zien niks in het plan, omdat de boeren zouden ‘binnenlopen’ terwijl de rest van de omgeving wordt opgezadeld met het aanzicht van tientallen windmolens. Om deze onvrede weg te nemen biedt Raedthuys omwonenden aan om obligaties te kopen met een aantrekkelijk rente en krijgen ze korting op de prijs van elektriciteit. Ook de deelnemers zelf willen de omwonenden tegemoet komen: ze willen een windfonds oprichten waaruit gemeenschappelijke voorzieningen voor de regio worden betaald.

Tags: , ,