Biologisch beleven – boerderij in bedrijf

Praktijkcentrum en proefboerderij ‘Aver Heino’ is al 75 jaar een begrip in Overijssel. Jarenlang heeft het gediend als inspiratiebron voor duizenden veehouders, studenten en burgers op het gebied van biologische melkveehouderij. Met de vele rondleidingen binnen het boerenbedrijf deden bezoekers nieuwe kennis op en werden ze geïnspireerd tot vernieuwing en duurzame ontwikkeling.

het-koeienhotel-logo

Project biologisch beleven

De aanleiding om het project ‘biologisch beleven’ te starten kwam vooral door de nieuwsgierigheid van de burgers. Consumenten werden op een laagdrempelige wijze uitgenodigd binnen te komen en kennis te maken met het praktijkcentrum in de functie van “boerderij in bedrijf”.  Het doel van dit project was om consumenten te laten beleven wat biologische melkveehouderij is, hoe een duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen wordt nagestreefd en welke bijdrage de biologische melkveehouderij levert aan een vitaal platteland. Het beoogde effect hiervan was dat meer consumenten bewuste keuzes gingen maken en vaker zouden kiezen voor biologische producten.

Voorwaarden bezoek

De doelgroep bevat consumenten uit de nabije omgeving. Denk hierbij aan:

  • Bewoners uit de buurt, zowel dorpen als platteland;
  • Toeristen en passanten die in de buurt verblijven;
  • Bedrijven en verenigingen uit de buurt;
  • Jongeren en kinderen die eventueel zijn aangesloten bij clubs, verenigingen of schoolgemeenschappen;
  • Stedelingen, zowel groepen als individuen.

Omdat niet iedereen even bekend is met ‘Het Koeienhotel’, is er zelfs een soort van checklist opgesteld. Een paar basistips die raadzaam zijn om op te volgen, om ongelukken te voorkomen. Ten eerste dient de locatie te zijn voorzien van voldoende ventilatie. Denk verder aan het dragen van beschermende kleding, rubberen laarzen, adembescherming en eventueel nog luchtmaskers.

het-koeienhotel-huisvesting

Overname boerderij

Begin 2011 heeft De Raad van Bestuur van Wageningen UR besloten de proefboerderij Aver Heino te sluiten. Zij laten weten dat Aver Heino in eerste instantie wordt voortgezet als reguliere boerderij en op termijn wordt afgestoten of omgevormd tot een projectboerderij, mits daar meerjarige financiering voor wordt gevonden. Eind 2012 is bekend gemaakt dat de boerderij voor twee miljoen een nieuwe eigenaar heeft gekregen, genaamd Henk Aa, eigenaar-directeur van het internationale diergeneesmiddelenbedrijf Beaphar. Miljonair Aa laat tevens weten het leegstaande bedrijf voort te zetten als biologisch melkveebedrijf. Deze keuze maakt hij heel bewust: “Dat heeft volgens mij de toekomst. Biologisch is schaars en het is lastiger werken, maar ook exclusiever. Dat spreekt mij aan.” Met deze investering heeft Aa het biologisch bedrijf Aver Heino een nieuw leven ingeblazen.

Opening nieuw ‘koehotel’

Naast Aver Heino zijn er ook andere koehotels die hun deuren openen voor de consument, zoals Koehotel Zuidschermer van Annie en Henk Kregel. De luxe die de koeien daar genieten en de hele keten van koe tot kaas is door iedereen te aanschouwen.

Tags: , , ,